Pixelafbeeldingen

Pixelafbeeldingen worden gevormd door een rechthoekig raster (ook bitmap genoemd) van kleine vierkantjes of pixels. Elke pixel in een pixelafbeelding heeft een specifieke plaats en bevat gegevens waarmee wordt beschreven of hij zwart of wit is of een specifieke kleurwaarde heeft.

Een schuine lijn van een pixelafbeelding, bijvoorbeeld, is samengesteld uit een verzameling pixels op een specifieke plaats, waarvan pixels A7 en A8 zwart zijn, B6 en B7 zwart zijn enz.

Figure 1. Een bitmapvoorstelling van een schuine lijn.

U kunt een pixelafbeelding bewerken door pixels of groepen met pixels te wijzigen of te manipuleren. Daartoe hebt u software voor de bewerking van afbeeldingen nodig, zoals Adobe Photoshop.

Pixelafbeeldingen zijn afhankelijk van de resolutie, omdat het aantal pixels die de afbeelding beschrijven, vast is. Als een pixelafbeelding wordt geschaald, wordt het absolute aantal pixels niet gewijzigd, maar wordt het aantal pixels per vierkante meeteenheid gewijzigd. Bijgevolg kunnen pixelafbeeldingen er gekarteld uitzien of minder details bevatten als ze worden vergroot of afgedrukt op een hogere resolutie dan de resolutie waarvoor ze werden gemaakt. Pixelafbeeldingen worden ook raster afbeeldingen genoemd.

Figure 2. Pixelafbeeldingen beschrijven vormen in pixels.