Verschillende kleuren, gemeenschappelijke inkt

Als we over overdrukken praten, mogen we zeker het concept van "gemeenschappelijke inkt" niet vergeten. Dat is inkt die de objecten op de achtergrond en op de voorgrond "gemeenschappelijk" hebben. We hebben het hier over inkt, niet over kleur, omdat de concepten overdrukken en uitnemen alleen bij het afdrukken relevant zijn, niet wanneer u de PDF-documenten op het scherm bekijkt.

Het principe hier is als volgt: Als er gemeenschappelijke inkt is, wint de inkt op de voorgrond, zelfs als de tintwaarde ervan lager is dan de overeenkomstige tintwaarde van de inkt op de achtergrond.

Stel dat u een CMYK-object wilt laten overdrukken op een achtergrond met een steunkleur. De inkt is als volgt:

Inkt

Achtergrondobject

Voorgrondobject

Cyaan

 

100 %

Magenta

 

0 %

Geel

 

0 %

Zwart

 

0 %

Rood

100 %

 

Er is geen gemeenschappelijke inkt, omdat cyaan, magenta, geel en zwart niet in de achtergrond met steunkleur worden opgegeven. En indien in een van beide objecten geen kleuren zijn gespecificeerd, kunnen ze niet gemeenschappelijk zijn. Merk op dat ze niet gespecificeerd zijn, wat niet hetzelfde is als 0 %. Bijgevolg wordt de cyaan inkt op de voorgrond boven op de rode steunkleur van de achtergrond gedrukt. De resulterende kleur in de doorsnede zal de volgende zijn:C: 100 %

M: 0 %

Y: 0 %

K: 0 %

Steunkleur: rood

Laten we de rode steunkleur van de achtergrond converteren naar CMYK met de volgende tintwaarden:

Inkt

Achtergrondobject

Cyaan

0 %

Magenta

100 %

Geel

100 %

Zwart

0 %

De resulterende kleur in de doorsnede zal de volgende zijn:C: 100 %

M: 0 %

Y: 0 %

K: 0 %

Het cyaan object op de voorgrond werd op overdrukken ingesteld, maar toch worden het magenta en het geel op de achtergrond uitgenomen. Verwarrend? Denk aan het basisprincipe: Als er gemeenschappelijke inkt is, wint de inkt op de voorgrond, zelfs als de tintwaarde ervan lager is dan de overeenkomstige tintwaarde van de inkt op de achtergrond en zelfs als deze tintwaarde gelijk is aan nul.

We zetten de tintwaarden van het bovenstaande voorbeeld in een tabel:

Inkt

Achtergrondobject

Voorgrondobject

Resulterende kleur

Cyaan

0 %

100 %

100 %

Magenta

100 %

0 %

0 %

Geel

100 %

0 %

0 %

Zwart

0 %

0 %

0 %

Ziet u wat er is gebeurd? Alle inkt is nu gemeenschappelijk, zelfs met een tintwaarde van 0 %. De inkt op de voorgrond wint en dus zullen het 0 % magenta en geel van het object op de voorgrond worden gebruikt, niet de 100 % van de achtergrond.